inner ring
Arrow

Vücut

Arrow

Aşırı Terleme Tedavisi

Terleme, vücudumuzun kendi ısısını korumasını ve dengelemesini sağlayan doğal bir fonksiyondur. Fizyolojik bir olay olan terleme ile vücudumuzda oluşan çeşitli toksik maddelerin atılımını da gerçekleştiririz. Aşırı terleme ise ter bezlerinin ısı kontrolünden bağımsız olarak aşırı şekilde çalışmasıdır.

Fizyolojik bir olay olan terleme, aşırı terleme sorunuyla bazı insanlarda ciddi bir sağlık problemine dönüşmektedir. Hiperhidroz adı verilen bu hastalıkta; hareket halinde ve ortam sıcaklığından bağımsız olarak vücudun özellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altında bulunan ter bezlerinde aşırı miktarda ter çıkışı gözlemlenmektedir.  

Aşırı terleme, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmadır. Çok ciddi sağlık sorunu olarak aşırı terleme, hormonal, nörolojik, enfeksiyonel sebeplerle ya da kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, ilaç ve zehirlenme nedenleriyle meydana gelebilmektedir. Yaygın olarak görülen bölgesel aşırı terleme ise genellikle sinir sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.  

Hamilelik ve menopoz gibi durumlarda da hiperhidroz ortaya çıkabilmektedir. Obezite, mental rahatsızlıklar, Guatr, enfeksiyon hastalıkları, kalp yetmezliği, hipoglisemi, solunum yetmezliği, şeker hastalığı da aşırı terleme sorunun nedenleri arasında yer almaktadır. Tüm bu nedenlerine rağmen, hiperhidroz sorununun kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Ayrıca aşırı terleme sorunun genetik faktörler ile de doğrudan bir ilişkisi bulunmaktadır.

Ücretsiz Danışmanlık Alın
+90 212 706 06 17
Skin and hair specialists UK book a free consultation with este medical group

Aşırı Terleme Belirtileri Nelerdir?

Aşırı terleme, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir fizyolojik rahatsızlıktır. Genel olarak 20li yaşlardan önce kendini belli etmeye başlayan hiperhidroz, aşağıdaki belirtilerin kendini en az 6 ay boyunca kendi göstermesi ile tanı almaktadır. Bu belirtiler:

  • Haftada en az 1 kere terleme atağı geçirilmesi,
  • Bölgesel olarak simetrik olmayan terlemenin meydana gelmesi,
  • Aile üyelerinden en az birine hiperhidroz teşhisinin konulması,
  • Uykuda terlemenin olmaması.

Hiperhidroz, genellikle uykuda aşırı terlemeye neden olmamaktadır. Gece aşırı terleme nedenleri arasında kullanılan ilaçların yan etkisi, gün içerisinde susuz kalmak ve baharatlı yiyecekler tüketmek, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile kalın giysi ve yatak örtüsü ile yatmak bulunmaktadır.

Saç ekim merkezi türkiye

Aşırı Terleme Sonrasında Vücutta Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Hiperhidroz hastaları, aşırı terlemeye bağlı olarak çok ciddi mantar ve enfeksiyon sorunları ile uğraşmaktadır. Özellikle avuç içi, koltuk altı ve ayak tabanı gibi aşırı terleyen bölgelerde mantara ve bakteriye bağlı enfeksiyon oluşabilmektedir.  

Egzama ve deri döküntüsü de aşırı terleme sonrasında vücutta oluşabilecek komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Ayrıca aşırı terleme hastaları, psikososyal olarak da bu rahatsızlıktan oldukça olumsuz etkilenmektedir. Bu yüzden çok ciddi boyutta hiperhidroz teşhisi alan hastalarımıza psikolojik destek alarak günlük yaşantılarına devam etmelerini tavsiye etmekteyiz.

Aşırı Terleme Teşhisi Nasıl Konur?

Hiperhidroz teşhisi konulması için öncelikle hastalarımızın Este Medical Türkiye’nin İstanbul’da bulunan kliniğini ziyaret etmesi gerekmektedir. Uzman doktorlarımız, aşırı terleme tanısı koymak için hastalarımız ile yapacağı ön muayenede detaylı olarak analiz yapmaktadır.  

Bu ön muayene sırasında hastalarımız, aşırı terleme öykülerini detaylı bir şekilde anlatmalıdır. Çünkü, hiperhidroz belli bir neden bağlı olarak ortaya çıkan bir fizyolojik hastalık değildir. Bu yüzden doktorlarımız, hasta öyküsü ile uygun tedavi yöntemi belirlemektedir. Hasta öyküsüne ilave olarak bazı hastalarımız için doktorlarımız, kan tahlili, kilo ölçümü ve nörolojik testler de isteyebilmektedir.

Tüm bu testlerin ve kontrollerin sonucuna bağlı olarak doktorlarımız, hiperhidroz hastalarımız için en uygun tedavi yöntemini belirlemektedir.  

Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşırı terleme ya da hiperhidroz, hem cerrahi hem de cerrahi gerektirmeyen yöntemler ile tedavi edilmektedir. Hiperhidroz ameliyatı sırasında hastanın aşırı terleme gözlemlenen bölgelerindeki deri cerrahi yöntemlerle çıkarılmakta ya da bu bölgelere liposuction uygulanmaktadır.

Öte yandan aşırı terleme ameliyatı günümüzde başvurulan bir tedavi yöntemi değildir. Hiperhidroz için kesin sonuçlar vermesine rağmen aşırı terleme ameliyatı yerine artık cerrahi operasyon gerektirmeyen tedavi yöntemlerine daha sık başvurulmaktadır.  

Hemen Ücretsiz Danışmanlık Alın

Ameliyatsız Aşırı Terleme Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Yeni nesil tıbbi metotlar sayesinde aşırı terleme, ameliyat gerektirmeyen yöntemler ile oldukça kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Ameliyatsız aşırı terleme tedavisi yöntemlerinde, terlemenin aşırı olduğu bölgelerdeki sinir iletiminin ter bezlerine ulaşmasını engelleyerek ter bezlerinin çalışmasını yavaşlatma ya da durdurma esasına bağlı olmaktadır.

Krem, Jel ve Sprey

Doktorlarımız bölgesel aşırı terleme tedavisi için ilk olarak krem, jel ve sprey gibi ilaç kullanımına bağlı metotlara başvurmaktadır. Bu ilaçlar, çok şiddetli aşırı terleme atağı geçirmeyen hastalarımız için oldukça etkili sonuçlar vermektedir.  

İlaç kullanımına bağlı tedavi yöntemlerinde hastalarımızın ilaçları yüksek dozda ve düzenli olarak aşırı terleme yaşanan bölgelerine kullanması gerekmektedir. Öte yandan ilaç kullanımı hastalarımızın ömür boyu devam edeceği bir tedavi yöntemi olduğu için zaman içerisinde aşırı terleme olan bölgelerde etkisini yitirmekte ya da bu bölgelerde his kaybına neden olabilmektedir.

Elektrik Akımı

Elektrik akımı, hiperhidroz için uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Daha şiddetli aşırı terleme atağı geçiren hastalarımız için krem, sprey ve jel gibi ilaç kullanımı yerine elektrik akımı uygulaması yapılabilmektedir.

Öte yandan aşırı terleme gözlemlenen bölgelere düşük voltajda elektrik akımı uygulanması ile gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, oldukça masraflı ve zahmetli olmasına ek olarak her hastamıza uygulayabileceğimiz bir ameliyatsız hiperhidroz tedavisi değildir. Özellikle kalp pili ve vücudunda metal protez bulunduran hastalarımıza bu tedavi yöntemine başvurmamaktayız.

Botoks

20 yılı aşkın bir süredir ameliyatsız aşırı terleme tedavisi olarak kullanılan botoks, hiperhidroz hastalarımız için en güvenli ve en etkili sonuçlar veren metottur. Botoks, Este Medical Group Türkiye doktorlarının da sıklıkla başvurduğu hiperhidroz tedavisi yöntemidir.  

Botoks uygulamasından önce hastanın işlem yapılacak bölgeleri anestezi bazlı bir krem ile uyuşturulmaktadır. Anestezik krem ile iğne enjeksiyonu ile yapılan bu ameliyatsız aşırı terleme tedavisi sırasında hastalarımızın ağrı ve acı hissetmesi engellenmiş olur.

Botoks, içerisinde bulunan Botulinum Toksin bakterisi sayesinde enjekte edilen bölgedeki sinirleri felç ederek, ter bezlerinin çalışmasını durdurmaktadır. Böylece hastalarımız, 1 seansta uygulama yapılan bölgelerinde aşırı terleme sorunu yaşamamaya başlamaktadır.  

Botoks kalıcılığı yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Bu ameliyatsız aşırı terleme tedavisinin kalıcılığı hastalarımızın geçirdiği terleme atağı şiddeti ile bağlantılıdır. Etkisini yitiren botoks tedavisi, hastalarımızın İstanbul’daki kliniğimizi ziyaret etmeleri ile tekrarlanmaktadır.  

Aşırı Terleme Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Aşırı terleme tedavisi, hamileler, emziren anneler ve bazı özel kas ve sinir hastalığı olan hastalarımız haricinde herkese uygulanabilmektedir.

Hemen Ücretsiz Danışmanlık Alın

Sık Sorulan Sorular